«ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»

Είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1993 και δραστηριοποιείται εντός και εκτός Ελλάδος, εστιάζοντας στην παρουσία της Ελλάδος στη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου.
   Η ίδρυση και το έργο του σωματείου καταδεικνύει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ δύο μεγάλων και φίλων χωρών, της Αιγύπτου και της Ελλάδος. Μέσω της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας οι δύο χώρες συνδέουν παγκοσμίως τους λαούς με τις επιστήμες, τα γράμματα και τις Τέχνες.

Ιερογλυφικά ανάγλυφα στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

  Στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, στην αρχαία Αλεξάνδρεια – «πόλη-φάρος» της αρχαιότητας – γεννήθηκε ένα μεγάλο σχέδιο:
«Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»
η ίδρυση, δηλαδή, μιας μεγάλης Βιβλιοθήκης, συγκρίσιμης με εκείνη του Λυκείου του Αριστοτέλη, συμπληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσδοκίες της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου στην αναζήτηση και κατάκτηση της παγκόσμιας γνώσης. Δυστυχώς, η Βιβλιοθήκη αυτή καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά του λιμανιού πριν 2000 περίπου χρόνια.
  Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με την UNESCO, αποφάσισε να χτίσει στην Αλεξάνδρεια μια νέα Βιβλιοθήκη για να προικίσει αυτή την περιοχή του κόσμου μ’ ένα σημαντικό πνευματικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό πόλο έλξης.
  Ανάμεσα στο υλικό που υπάρχει στη Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας υπάρχει και ένα ευρύ φάσμα έντυπων και οπτικοακουστικών μέσων στην ελληνική, αραβική και αγγλική γλώσσα, με τα οποία ο αναγνώστης ενημερώνεται για την Ελλάδα και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τις σύγχρονες τάσεις και την επικαιρότητα της ελληνικής πολιτιστικής ζωής.
 
UNESCO
Πόστερ της UNESCO για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που εκδόθηκε από τηνUNESCO το1988.
Γενική Εξωτερική άποψη του κτιριακού συγκροτήματος της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, από τα σχέδια της μακέτας της UNESCO.
Η "αρχή" και το "ξεκίνημα" της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Η "αρχή" και το "ξεκίνημα" της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Μία ανάκλαση όλης της γνώσης όλων των Βιβλιοθηκών της υφηλίου.